Idrettsstipendet i Risør kommune 2017

For første gang deler Risør kommune ut et idrettsstipend på 50 000 kroner til utøvere som har markert seg nasjonalt og internasjonalt og som har vist en utvikling som skiller seg klart fra andre utøvere innen sitt område.

 

Stipendvinnerne er født og oppvokst i Risør og har i 11 år seilt for Risør Seilforening. De er tvillinger og har seilt sammen i samme båt gjennom hele sin seilkarriere.

Prisvinnerne er i dag på Norges Seilforbunds utfordrerlandslag, et lag det satses på mot Olympiske leker. I 2013 satte Mads og Tomas seg et overordnet og ambisiøst mål for 2020 at de skulle representere Risør og Norge i OL i Tokyo i båtklassen 49er.

I 2015/2016 kunne stipendvinnerne vise til imponerende resultater. Da var de ferdige med toppidrettsgymnas og satset alt mot Tokyo-OL. Deres siste regatta i båtklassen 29er var junior-VM i Malaysia i januar 2016. Her var de i teten gjennom hele regattaen i det sterkeste feltet de kunne møte. Det endte med en tredjeplass. Gjennom deres siste sesong i 29er i Norge, hvor det også var deltakelse fra Sverige og Danmark, vant de alle regattaer. De vant Norgesmesterskap, Norgescup totalt og alle Norgescuper med deltagere fra 14 ulike seilforeninger i Norge og 6 seilforeninger fra andre nordiske land. De vant enkeltseilaser i en rekke internasjonale regattaer og europacuper.

Seiling på toppnivå er ikke en veldig stor idrett i Norge. Etter junior-VM i 2016 gikk stipendvinnerne over til klassen 49er FX og la ned et stort antall treningstimer. I 2016 hadde de mer enn 600 treningstimer med et mål om å nærme seg 900 timer i 2017. De hadde ingen å seile mot i Norge og hovedfokus var dermed trening, både i Norge og utenlands. De deltok på fire internasjonale regattaer, hvor den største var Kieler Woche i juni. Denne regattaen er ansett som en av de største i verden. I Kiel ble de nummer 11 av 23 i vår første regatta, med andreplass som beste enkeltseilas. Høsten 2016 gikk de over til OL-klassen 49er. Denne skiller seg fra 49er FX, som de seilte en halv sesong, ved at rigg og seil er større. Gjennom høsten ble det lagt ned et massivt treningsarbeid og strengt kosthold for å bli større og sterkere.

Mads og Tomas er per i dag den eneste 49er-båten i Norge som satser på høyt internasjonalt nivå. Utover egentrening og basistrening i Risør reiser de derfor svært mye til utlandet for å trene med andre båter. Alle regattaer foregår utenlands.

Gjennom vinteren 2017 var de på en rekke treningsleirer sør i Europa for å få mange timer på vannet.  I 2017 kan de vise til svært god plasseringer blant annet. Kieler Woche  med  20. plass av 70 deltagere.

Stipendiatene selv sier: Vi er vokst opp med seiling i Risør. Vi er svært stolte av å representere Risør og Risør Seilforening. Vi opplever en massiv støtte i både befolkning, næringsliv og spesielt i Risør Seilforening.

Svein Lien i Aust Agder Idrettskrets sier: Dette er to meget seriøse og hardt-satsende utøvere som allerede nå er på internasjonalt høyt nivå. Disse to har mottatt toppidrettsmidler fra idrettskretsen i flere år, samt fått utmerkelse fra oss på siste idrettskretsting. De er utøvere som vi følger godt med på og har forhåpninger om kan være fremtidige spydspisser i toppidretten i Aust-Agder.

Vi sier: Allerede i dag setter prisvinnerne Risør på kartet på en svært positiv måte. Vi ser med forventning fram til ytterligere og forsterket Risør-reklame i åra som kommer. Og vi håper inderlig dette får en – foreløpig – topp med deltakelse i Tokyo-OL i 2020.

Idrettsstipendet på 50 000 kroner tildeles seilerne Mads og Tomas Mathisen. 

Mads og Thomas Mathisen mottok stipend til Unge talenter 2016 innen idrett  - Klikk for stort bildeMads og Thomas Mathisen mottok stipend til Unge talenter 2016 innen idrett

Sist endret 15.12.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering Login for redigering