Demonstrasjon av varmesøkende kamera

Risør kommune inviterte 15. mai 2018 pressen i Agder til felles demonstrasjon av varmsøkende kamera for brannbekjempelse i tett trehusbebyggelse. Demonstrasjonen var en kombinasjon av faktisk kontrollert ildspåsettelse i Risør sentrum, og registrering av denne brannen via varmesøkende kamera.

Det er plassert varmesøkende kamera på Risørflekken, Branntårnet og Helsestasjonen i Kragsgata 48. Signaler fra disse kameraene sendes kryptert til brannstasjonen og 110-sentralen på Stoa i Arendal.

Vi fikk overvære hvordan en brann i Risør sentrum utløser alarm hos 110-sentralen, og hvordan dette håndteres videre av dem.

Brannen ble raskt slukket av det lokale brannvesenet i Risør.

I følge 110-sentralen er dette nye utstyret svært verdifullt for rask avklaring av branntilløp. Ved bruk av optiske kamera i tillegg til varmesøkende kamera kan vakthavende se hvordan branntilløpet arter seg og gi avgjørende informasjon til brannfolkene før de kommer til stedet. Dette kan være informasjon om vindretning og spredningsfare, som igjen kan være viktig for det videre slukningsarbeidet. Det nye utstyret erstatter ikke ordinær beredskap, men er et supplement.

Varmesøkende kamera utløser også alarmer som følge av varmeutvikling fra grilling og annen aktivitet. Dette er ikke bare sløsing med 110-sentralens tid, men utgjør viktig trening i bruk av dataprogrammet som styrer bruk av kamerautstyret.

I tillegg til Risør har Flekkefjord, Mandal, Kristiansand og Grimstad kommuner investert i kamerautstyret som er anskaffet ved felles utlysning.

Investeringen er dekket av tilskuddsmidler fra Riksantikvaren i tillegg til egne midler fra kommunen.

Drift av varmesøkende kamera og optiske kamera i Risør utføres gjennom en avtale med leverandøren, samt brukeravtaler som avklarer ansvarsforhold mellom kommunen og 110-sentralen. Utgifter til drift dekkes av kommunen.

På bildet ser vi Christen Bentzen ved 110-sentralen på Stoa demonstrere hvordan bildet fra varmesøkende kamera (Risørflekken) markerer plassering av branntilløp, samt bilde fra Strandgata der det optiske kameraet zoomer inn på den kontrollerte brannen. - Klikk for stort bildePå bildet ser vi Christen Bentzen ved 110-sentralen på Stoa demonstrere hvordan bildet fra varmesøkende kamera (Risørflekken) markerer plassering av branntilløp, samt bilde fra Strandgata der det optiske kameraet zoomer inn på den kontrollerte brannen.

Sist endret 18.05.2018
Fant du det du lette etter?
Login for redigering Login for redigering