Risør kommune har hatt 56 smittede siden 11. november og ut måneden. Vi hadde også 18 nye smittede bare siste døgn. Det er mange. Oppfordringen nå er å passe godt på smittevernet og følge de nye nasjonale råd og regler strengt.
Jeg vet at flere føler seg skremte av de høye smittetallene og kjenner mange som nå er smittet. Husk at omstendighetene nå er annerledes enn for bare noen måneder siden, da så mye smitte ville ha ført til alvorlige nedstengninger og restriksjoner. Nå er en stor del av den voksne befolkningen vaksinert og det gir seg utslag i mindre alvorlige symptomer og færre sykehusinnleggelser. Vi skal altså tåle, og må også forvente, mer smitte rundt oss. Men også her er det grenser både lokalt og nasjonalt. Det vurderer de nasjonale helsemyndighetene og vi i kriseledelsen i Risør kommune dag for dag.
Risør kommune vil foreløpig ikke innføre egne korona-tiltak utover det som gjelder nasjonalt. Nå konsentrere kommunen seg å forberede opptrapping av vaksinering med tredjedoser. Dette blir en prioritert oppgave utover vinteren og våren neste år. Vi håper å få gitt alle som nå har mulighet til å ta tredje vaksinedose før jul, altså de over 65 år, med underliggende diagnoser og prioriterte helsearbeidere. Deretter fortsetter vi et ambisiøst program for videre vaksinering. Så langt ligger Risør best an av bykommunene i Agder når det gjelder antatt satte tredjedoser.
Budskapet fra regjering og helsemyndigheter er nå at korona-situasjonen ikke på noen måte er over. Mye tyder på at korona også vil prege mye av 2022, samt at vaksinering vil fortsette både neste år og ut i 2023. Det vil etter hvert gjelde de fleste aldersgrupper. Dette må vi i kommunene forberede oss på. Vi må igjen appellere til våre helsearbeidere, både yrkesaktive og pensjonister, samt frivillige for å fortsette vaksineringen. Mange av disse har allerede strukket seg langt og bidratt veldig mye. Flere føler seg slitne, men stiller likevel opp. Vi håper og regner med tilsvarende oppslutning og innsats fra befolkningen som melder til vaksinering og benytter de tilbudene de får.
Vi får spørsmål om en rekke konkrete arrangementer i dagene framover. Det inkluderer juleverksted, julekonserter, orgelinnvielse på Søndeled, julebord og førjulsfester pluss mye annet. Budskapet er så langt følgende: Kriseledelsen i Risør kommune anbefaler ikke nå på generelt grunnlag å avlyse planlagte arrangementer fram mot jul. Det er viktig å velge lokaler, arrangementsform og antall deltakere slik at det kan holdes god avstand. Det er viktig å unngå tette kødannelser, for eksempel ved inngang og servering av mat.
Risør kommune vil som en konsekvens av dette flytte kommunestyremøtet 16. desember fra rådhuset til Risørhuset. Alle arrangører bes gjøre en selvstendig avgjørelse om de føler seg komfortable med å gjennomføre planlagte arrangement i forhold til smittevern. For å øke smittevernet kan det ved invitasjon og åpning av arrangementet opplyses om de smittevernråd som gjelder. Risør kommune viser til det nasjonale rådet om bruk av munnbind i drosje, kollektivstansport, på kjøpesentre og i butikker der det ikke er mulig å holde avstand. Utover dette blir det opp til hver enkelt hvordan man benytter munnbind. Men bruk av munnbind vil i mange situasjonen normalt forsterke smittevernet.
Kommunen har foreløpig ikke anledning til å kreve eller gi egne råd om koronapass ved offentlige arrangementer eller private samlinger av mennesker. Koronapass kan, inntil annet blir bestemt, brukes som unntak ved innførte restriksjoner, ikke som et generelt forebyggende tiltak. Bruk av egentester kan også øke tryggheten før deltakelse på ulike arrangementer. Ved symptomer skal man teste seg umiddelbart, og testeklinikken har gratis testsett. Uten symptomer kan man også fritt teste seg, men da må testen kjøpes på apoteket.
Jeg sier ikke noe om den nye omikron-varianten av viruset nå. Det får jeg eventuelt komme tilbake til. I Risør har vi mer enn nok å gjøre med de allerede kjente korona-variantene.
Det grunnleggende er:
1. Alle med symptomer må holde seg hjemme og teste seg.
2. Det er viktig med å holde avstand og ivareta godt hånd- og hostehygiene.
3. Sett deg inn i de nasjonale råd og regler som gjelder fra i dag 1. desember.
Dette er de nye reglene:
Fra onsdag 1. desember gjelder følgende påbud nasjonalt:
- Karanteneregler: Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter syv dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.
- Regler for smittede: Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.
Dette er de nye anbefalingene
- Nye råd om munnbind: Regjeringen innfører nå en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Det er altså ikke et påbud, men en anbefaling.
- Spesielt for helse: Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
- Mer hjemmekontor noen steder: Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.