Risør kommunes kunstnerstipend og prosjektstipend 2023/2024

Vinnere av Risør kommunes hovedstipend 

Risør kommune sitt hovedstipend på kroner 230 000 går i 2023/2024 til Malakias Liebmann og Vilde Rudjord.

Stipendet går til to yngre kunstnere som har søkt med et felles prosjekt. De skal dele atelier og skal flytte til Risør i medio august og bo i Risør i stipendåret. Stipendmottakerne har et utadvendt kunstneryrke og kunstprosjekter som gir rom for formidling.

Vilde og Malakias er nyutdannete kunstnere fra Kunstakademiet i Trondheim, NTNU i sommeren 2022. De har begge stor motivasjon for å tilbringe ett år i Risør og ser på tildelingen som en fantastisk mulighet til utvikle sine respektive og felles kunstneriske virker.  Gjennom stipendet ønsker de begge å videreføre de arbeidsmetoder, kompetanser og erfaringer som de har utviklet ved kunstakademiet. I søknaden skriver de selv følgende: "Derfor er denne mulighed yderst interessant for os, fordi muligheden for egen fordybning i egen praksis, og videreudvikle vores færdigheder og blødgøre etablerefasen."

Om Malakis Liebmann

Malakias Liebmann er grafiker, men beveger seg over i performance-kunsten. Han har et utadvendt kunstnervirke og kan vise til en solid CV i sin unge alder. Han  er utdannet kunstner ved Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Liebmann er ung, 29 år, og relativt nyutdannet kunstner med medlemskap i Norske Grafikkere, Norske billedkunstere og QSPA. Liebmann kan vise til en formidabel utstillingsaktivitet gjennom sine få år som utøvende kunstner.

Han er født i 1994, Odense, Danmark. Liebmann har bachelor og Master’s in fine arts, fra Kunstakademiet i Trondheim, NTNU 2017-2022 og Kunsthøjskolen Ærø i Danmark. Liebmann har også været nomineret til QSPA Inspirational award 2022.

Se flere bilder på Instagram ved å trykke på lenken: Malakias Liebmann (@liebmannmalakias) • Instagram-bilder og -videoer

Om Vilde Rudjord

Vilde Rudjord  er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim (MFA) 2022 og har en bachelor fra Kunstakademiet i Trondheim fra 2017-2020. Rudjord ble født i 1995, Hvaler, Norge. Hun har et utadvendt kunstnervirke som krysser mellom maleri og installasjon. Rudjord kan også vise til et aktivt kunstnervirke i sine unge kunstnerår.  I hennes praksis møtes tegneserier, magisk realisme og referanser fra vitenskapen i en fargesterk pallett. Rudjord åpner hennes hittil største separatutstilling på BABEL visningsrom for kunst 19 mai 2023. Hun er medlem av Norske billedkunstnere, Landsforeningen for norske malere og TBK. Hun er kurator for det kunstnerinitierte galleriet Mikrogalleri Nor, på Søndre Sandøy (Hvaler) og har arbeidet i 2023 som formidlingsansvarlig for Trondheim Open.

Av annen utdanning kan nevnes:

 • Construction + Context: Digital-weaving KUNO course 2020
 • Jaquard-weave course by Kristina D. Aaas 2019 Icon painting KUNO course, EKA (Eesti Kunstiakadeemia) Summer Academy 2019 Academy of Fine Arts Münster 2017- 2020
 • Trondheim Academy of Fine Art (BFA) 2015-17
 • Einar Granum School of Fine Art, with Specialization in Three-dimensional Art 2014-15 Nansen Academy – Norwegian Humanistic Academy, Fine Art

Sjekk Vilde Rudjords bilder på Instagram og hjemmeside: @vilderudjordhttps://www.vilderudjord.com/

De beskriver i søknaden: Vi er to kunstnere med ganske ulike praksiser, men vi arbeider ofte med og for hverandre. I denne fordypningsperioden har vi lyst til å se hva som skjer når uttrykkene våre smelter sammen i et felles univers. Som en del av dokumentasjonsarbeidet vil vi også lage en artistbok basert på utprøvingene og erfaringene vi får i Risør.

Vurderinger som stipendkomiteen har lagt til grunn for innstillingen til Risør kommune sitt hovedstipendet:

 • Kunstnerisk sterk
 • Stipendmottakeren skal flytte til Risør og bo her i stipendåret
 • Skal fortrinnsvis gå til en yngre kunstner, men kunstnerisk virke, kvalitet og gjennomføringsevne går foran.
 • Søknaden viser et ønske om å gi noe til Risør-samfunnet.
 • Søker med prosjektet som er aktuelt som formidlingsopplegg.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt av stipendkomiteen. 

Vilde og Malakias.png - Klikk for stort bildeVilde og Malakias.png Risør kommune

Vinner av Risør kommunes prosjektstipend 

Risør kommune sitt prosjektstipend på kroner 40 000 går i 2023/2024 til Sandra Blichert.

Siden 2021 har Risør hatt en arbeidsom og dyktig kunstner som lager skulpturer og duppedingser med gjenkjennelige og ugjenkjennelige ansikter, i et særegent, humoristisk uttrykk som har falt i smak hos publikum. Og kunstneren har bokstavelig talt jobbet døgnet rundt. Hun kan vise til en utstillingsaktivitet det siste året som tar pusten fra de fleste.

Kunstneren hekler og strikker i enhver ledig stund. Hennes arbeider frembringer smil, er eksentriske og flere kunstverk glitrer. De frembringer nysgjerrighet hos tilskueren.

Kunstneren har et utadvendt og aktivt kunstnervirke og opprettholder det å være kunstner.

I våres hadde Blichert en utstilling på Norske Grafikeres verksted som høstet gode kritikker. Kunstneren er altså ikke bare kjent for hekling og strikking, men også sine grafiske arbeider.

Blichert har gjentatte ganger visst gjennomføringsevne for prosjekter hun setter i gang med. Installasjonskunst i denne skalaen og med kreativiteten som Blichert arbeider med er forfriskende.

Vurderinger som stipendkomiteen har lagt til grunn for innstillingen av prosjektstipendet:

 • Kunstnerisk sterk.
 • Skal fortrinnsvis gå til en yngre kunstner, men kunstnerisk virke, kvalitet og gjennomføringsevne går foran.
 • Prosjektet kunstneren søker på stipendet på skal vise et utadvendt kunstnervirke.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt av stipendkomiteen. 

Sandra Blichert.jpg - Klikk for stort bildeSandra Blichert.jpg Risør kommune Ordfører og stipendiatene.jpg - Klikk for stort bildeOrdfører Per Kristian Lunden og stipendiatene.jpg Risør kommune

Stipendkomiteen 2023

Andreas Rishovd, Daglig leder i Kunsthall Grenland. Leder av stipendkomiteen. 
Steinar Laumann, årets kunstnerstipendiat i Risør Kommune. Steinar Laumann
Anne Mari Graver, billedkunstner, kunstkonsulent og tidligere leietaker i kunstparken.
Anna Stina Næss, kultursjef og enhetsleder for Kultur i Risør kommune er sekretær for stipendkomiteen.

Stipendkomiteen 2023 har brukt i overkant av 20 timer på å juryeringen for å finne frem til de beste kandidatene til stipendene. I fjor var det 7 søkere i hver kategori, i år var det 17 søkere til hovedstipendet og 7 søkere til prosjektstipendet.