Risør har fått dagsturhytte på Stranddalsheia

Fredag 8. desember 2023 var ny dagsturhytte i Risør på plass. Fundamenter i stål var forberedt på forhånd og på onsdag startet forberedelsene for helikoptertransport. Fredag var hytta ferdig til bruke, så hele operasjonen tok kun tre dager. 

Det er ikke hugget trær eller tilpasset terrenget for å få på plass hytta, kun boret ned stål stenger i eksisterende fjell som hele hytta står på og hele hytta med fundamenter kan reverseres uten at det blir varige merker etter bygget. Det er HL bygg fra Grimstad ved Johan Fredrik Lehland som har stått for hele bygge prosjektet, prefabrikkering montasje og ferdigstilling av hytte, de har en fastpris-kontrakt med Fylke på å sette opp alle de 25 planlagte hyttene i agder. Hytten er tegnet av Arkitekt firma Feste Sør AS. 

Finansiering av hyttene er et samarbeid mellom Agder Fylkeskommune og Sparebankstiftelsen SR bank, samt inviterte kommuner i Agder for å sette opp 25 dagstur hytter innen 2025. Så langt er Risør nummer 23 av 25 hytter. 

Fra Risør kommune sin side har det vært samfunnsplanlegger Berit Weiby Gregersen som har vært fylkeskontakt og primus motor for å få denne på plass, samt Tom Thorvaldsen som har stått for lokale forberedelser og vært kommunens prosjektleder for gjennomføring. 

Berit foran dagsturhytta - Klikk for stort bildeJohan Fredrik Lehland fra HL bygg og Berit W. Gregersen fra Risør kommune. Risør kommune Berit inne i dagsturhytta - Klikk for stort bildeJohan Fredrik Lehland fra HL bygg og Berit W. Gregersen fra Risør kommune viser frem innsiden av dagsturhytta. Risør kommune Utenfor dagsturhytta - Klikk for stort bildeFlott utsikt fra dagsturhytta! Risør kommune

Adkomst til hytta

Hytta ligger langs blåløype ca. midt mellom Rullandsdalen og Åsvika. Det er rundt 20 minutters gange fra Åsvikveien opp til hytta og . Hytta har en spektakulær utsikt og beliggenhet. Vi tipper den blir et flott turmål for mange. Hytta er åpen for alle både personer, lag og foreninger, skoler og barnehage. 

Innsiden av dagsturhytta - Klikk for stort bilde Risør kommune

Hytta er utstyrt med solceller for lys og har en vedovn som kan brukes av de som orker å ta med seg litt ved på turen. Vi ber alle rydde etter seg, ta med seg søppel hjem igjen og feie gulvet etter besøk. 

 

Hva er dagsturhytta?

En dagsturhytte skal være et turmål hvor man kan ta en pause på turen, spise matpakka, få litt varme, treffe andre, oppleve naturen omkring og kanskje bla i en bok. Hyttene er på 12-15 m2, og skal være åpne hele året. Hyttene er ment for dagsturer, og kan derfor ikke benyttes til overnatting. Hyttene skal ligge nært kommunesenteret eller større befolkningskonsentrasjoner og gåturen til hyttene skal egne seg for en kort dagstur, som for eksempel en ettermiddagstur etter jobb, en familietur i helga eller for en skoleklasse i skoletiden. Dette øker sjansen for at hyttene benyttes av mange gjennom hele året.  

Hytten skal bygges i tre og ha slitesterke materialer og tekniske løsninger som sikrer lang levetid og som samtidig krever minst mulig vedlikehold og enkelt renhold. Hyttene skal plasseres på pæler og bygges i elementer/moduler som fraktes inn med lastebil og helikopter før de monteres på stedet. Agder fylkeskommune jobber også for å etablere et lite hyttebibliotek i hver hytte. Dette har vært en stor suksess i andre fylker. Arbeidet vil skje i nært samarbeid med de lokale folkebibliotekene

Artikkelliste